maandag 14 maart 2016

Zebra

                                            


Zebra is een taart die me doet denken aan mijn kindertijd. Mama heeft heel vaak deze geweldig taart gemaakt. Het is eenvoudig te maken. Je vraagt je af hoe je die strepen maakt? Ik nodig je uit om het recept te lezen. U kunt natuurlijk, mijn versie maken met een vleugje sinasappel. Ik kan deze aanraden, Het is niet alleen heerlijk, maar ook nog een mooi gezicht.

Bereidingstijd: 25 minuten + kooktijd en koeling
ingrediënten:
5 medium eieren
250g basterdsuiker
1/5 theelepel zout
400 g bloem
15 g cacao
12 g bakpoeder of 2 volle theelepels
1 eetlepel sinas extract
geraspte schil van een klein sinaasappel
200 ml plantaardige olie
200 ml sinas( Fanta,Sisi) Moet met koolzuur zijn. 

poedersuiker, chocoladesaus of zonder iets erop te strooien. Met alle varianten is de smaak geweldig.

Doe de eieren in een kom en klop met de mixer, na een tijdje, voegje  suiker en zout toe. Klop totdat de massa dik en romig wordt. Zonder te stoppen met mengen voeg langzaam bloem, bakpoeder, olie en Fanta/Sisi toe. Meng tot een gladde beslag. Aan het einde voeg je  oranje-extract en de geraspte schil van een hele sinaasappelen.

Verdeel het beslag in twee gelijke delen. één giet cacao en de andere bloem 15g (zoveel cacao). Meng de twee massa's - uiteraard apart. U moet een massa van witte en bruine hebben.
Bedek de vorm met bakpapier. Doe het beslag om beurten in de vorm, 3-4 eetlepels witte en 3-4 eetlepels bruine totdat beide massa op zijn.
                                      


 Verwarm de oven voor op 170-180 graden en bak ongeveer een uur.
Als u niet zeker weet of de taart klaar is, controleer dan met een satestok/breinaald, als het droog is, betekent dit dat u de taart uit de oven kan halen.
En zo maak je cake met streepjes. De Zebra.
Mooi, en hoe het smaakt ....????

Appeltaart kruimeldeeg


                           



Ik persoonlijk hou van appeltaart en alle taarten met appels. Omdat ik een appel fanaat ben. Ik heb een dieet, maar een goede appeltaart mag je NOOIT weigeren.
Dit gebeurd bij ons thuis heel vaak. Dit is een heel erg makkelijk recept. Een kind kan de was doen. Deze taart kan niet mislukken.

je hebt nodig:
4 glazen bloem( 1 glas is 220ml)
5 eieren
1 glas suiker
250g boter
2 eetlepels yoghurt
1 theelepel bakpoeder
Je kunt als optie nog een zakje vanillesuiker toevoegen(maar ik doe dat liever niet.)Niet dat het niet lekker is maar ik gebruik dat liever voor andere recepten.
4 appels (groot)
aardappelmeel 2 eetlepels
een beetje van framboos of kersensap (om de kleur en lichte smaak te krijgen)

De bereiding is makkelijk. Boter in kleine blokjes snijden en kneden met de bloem,bakpoeder, suiker(1/3 glas), yoghurt, en alleen de dooier (eiwitten scheiden, omdat we  dat later nog nodig hebben).Alles snel kneden tot vast deeg. Verdeel het deeg in  twee delen verdelen. 1 deel groter dan de ander. Het kleinere deel in de vriezer gedurende 45 minuten, en het groter deel in de koelkast.
Ondertussen schil je de  appels
Snijd ze in grote blokjes en doe deze in een pan samen met kaneel en rozijnen en bak deze in een pannentje. Niet te lang het moeten stukjes appels blijven. Ik kies zelf voor kaneel en appel,want ik hou niet zo van rozijnen :) Laat dan afkoelen.
5 minuten voordat je het deeg uit de koelkast en vriezer neemt maak je het schuim van eiwit. Klop de eieren met de rest van de suiker stijf, zodat de schuim niet uit de kom kan vallen zodra je deze het ondersteboven houd. Voeg aardappelmeel en een beetje sap en meng dit op de kleinste stand van de mixer samen.
Rol het deeg uit de koelkast plat en bedek de bodem en de zijkanten van de vorm. Neem dan de appels en doe deze in de vorm en bedek deze met het schuim.En wat doen we met het deeg uit de vriezer? Dit gaan we grof raspen over het schuim. 
Verwarm de oven voor op 170-180 graden en bak ongeveer een uur. baktijd uiteraard afhankelijk van de grootte van de taart. Mijn vorm is 29 cm dus ik moet ongeveer een uur.
De geur verspreidt zich Door het hele huis. Het ruikt heerlijk naar  appels en kaneel.
We wachten niet tot hij afgekoeld is :) altijd "proberen" of hij net zo goed is als de vorige :)


                                 

zaterdag 12 maart 2016

perfecte biscuit


Op zoek naar het perfecte recept voor biscuit , dat is de basis voor gebak , maar ook taarten met room,creme of fruit. Er zijn verschillende recepten over hoe je het moet maken, maar deze kloppen meestal niet. Biscuit is het makkelijkste om te maken en heeft de meeste problemen. Of is te dun,of te hard,te droog,zakt in elkaar. Altijd wel iets. Dit recept is het beste en komt uit het receptenboek van mijn moeder.

Na het bakken zakt niet in elkaar , is lekker zacht en niet droog !

Neem een keukenweegschaal(zonder is het moeilijk bakken). Op mijn vorm van 26 cm gebruik ik 8 eieren maat M - L . Je moet de eitjes wegen in de schaal. Helft van het gewicht van de eieren is het gewicht dat je aan bloem en suiker nodig hebt . Als je een chocoladebiscuit maakt dan moet je het gewicht van bloem in drie delen delen, dan krijg je het gewicht van de hoeveelheid cacao dat je nodig hebt.




Mijn eieren wegen 440g . Na het delen door de helft heb ik 220g bloem en suiker nodig voor mijn biscuit .
Chocolade biscuit :
gewicht 440g eieren. Na het delen door de helft heb ik 220g bloem en suiker nodig. Dus 220g delen door 3= 73,33g afgerond 75g .

75g van bloem weghalen. In plaats daarvan 75g cacao toevoegen. 145g bloem 75g cacao + = 220g dus dat is de helft van het gewicht van de eitjes




In de tussentijd , verwarm de oven voor op 170 graden . Doe de eitjes in de kom met de suiker en klop deze, bij mij duurt het 10-15 minuten op de middelste stand, maar niet met te hoge snelheid. De kleur van de eieren moet wit en luchtig zijn. De perfecte eiercreme moet dik zijn en moet langzaam van de lepel afvallen(niet als water). Je vraagt ​​waarom zo lang kloppen? Goed geklopte eieren zijn de basis van het succes van onze biscuit. Je moet niet vergeten dat de eieren voor het biscuit het grootste ingredient zijn. Dan gaan we langzaam de bloem met behulp van een siliconen spatel of houten lepel bij de eiermassa voegen. Roer voorzichtig van onder naar boven , zodat er geen luchtbellen kapot gaan. Omdat de luchtbellen zorgen dat onze biscuit licht en luchtig is. Bak gedurende 40 minuten en 45-50 minuten voor de chocolade biscuit. Als je niet zeker weet of het gaar is doe dan een satestokje/breinaald erin prikken. Als het droog is , betekent dit dat de biscuit klaar. Je kunt hem het beste laten afkoelen in een open oven. En als hij is afgekoeld kun je hem doorsnijden in twee of drie delen. En kun jezelf bepalen welke creme je ertussen doet. Wij houden van fruit en romige creme met chocolade accenten, dus ik heb twee crèmes gemaakt. Aardbeien en roomcream.

Ik gebruikte voor de crème: 600 ml room 36%
2 eetlepels poedersuiker.
2 blaadjes gelatine of 2 theelepeltjes gelatine poeder.
Room moet koud zijn, die kun je gedurende 10 minuten in de vriezer te zetten. Giet de gelatine in een kom met water en laat opzwellen. Dan zetten we een pan met kokend water op en roer de gelatine om op te lossen en zorg dat er geen klontjes zijn. Klop de gekoelde slagroom met poedersuiker te stijf. Neem een lepeltje room en meng dit met de gelatine giet de rest van de slagroom erbij en meng het tot een gladde massa met de mixer. Als je wilt, kunt je ook mascarpone toevoegen. De bereide massa plaatst je gedurende 30 minuten in de koelkast voor een beetje meer stevigheid.
Deze gemaakte crème is ideaal voor het maken van room van aardbei, bosbes chocolade enzovoort.
Voor de gemaakte crème kun je aardbeien uit diepvries of verse toevoegen. De aardbeien moet je met een staafmixer blenderen. Als je gebruik maakt van bevroren moet je ze eerst ontdooien en het water/sap wegdoen en daarna mengen met de creme.

Dus heb je biscuit,creme en vulling en kun je de taart gaan decoreren/opmaken.
Op mijn taart heb ik nog chocolade fondant gemaakt. Die is niet zo hard als normale chocolade. Maar genoeg stevig dat die op onze taart blijft.
Voor de chocolade heb je nodig:
1/3 van een klontje boter
3 Lepels cacaopoeder
2 Lepels suiker(kan meer als je dat lekker vindt)
2-3 Lepels water
Boter beetje smelten in een pannetje( niet bakken) dan de cacao en suiker erbij en goed roeren met een garde en als laatste het water erbij.
Als dit een gladde en glimmende massa is dan is de chocolade klaar.
Laat deze beetje afkoelen. Niet te warm op de taart verdelen.
Klaar!
Smakelijk.



maandag 22 februari 2016

Een pans gerecht 2 personen


Vandaag heb ik voor u het gerecht dat u in een pan kan maken. Het is een praktische en snelle oplossing om op elk moment iets te koken zonder extra rommel in de keuken Je hebt geen 4 pannen nodig, alles is op dezelfde temperatuur , vlees , groenten en saus in een. Alles is op hetzelfde moment gekookt. Het allebeste voordeel is dat je minder afwas hebt,wat ook fijn is :) Alles wat je nodig hebt dat zijn: 2 KIPPEN POTEN 6 MIDDELGROTE AARDAPPELEN 1 UI 1 GROTE WORTEL GROOT STUK KNOLSELDERIJ 2 HANDEN SNIJBOONTJES (50G)
2 KLEINE BLIKJES TOMATENPUREE ZOUT, PEPER (EVENTUEEL HALF LEPELTJE CAYENNE)
Kippenpoten wassen en in tweeën snijden. Ui snipperen en als eerste in de pan doen. Leg het vlees in de pan. Aardappelen schillen en snijden in partjes en leg deze rond het vlees. Wortelen en selderij geschild en in blokjes snijden en toevoegen in de pan samen met de snijbonen . Een halve liter water samen met de tomatenpuree, zout, peper en cayennepeper mengen en giet alles in de pan . Kook op middelhoog vuur ongeveer 45 minuten. Snel,Makkelijk en Lekker!

zondag 21 februari 2016

Gevulde koolblaadjes met tomatensaus

Met kool kun je meer dan je denkt . Een van mijn suggesties is deze - gevulde koolbladeren. In mijn ouderlijk huis stonden ze heel vaak op tafel. Zowel volwassenen als kinderen eten dit hel graag . Het is een smakelijk gerecht en niet duur. Het enige wat je nodig hebt is een kool maakt niet uit welke, rode kool , witte kool , savooi kool , Chinese kool , spits kool .Kies degene die je lekker vindt.


INGREDIENTEN:
KOOL
GEHAKT
RIJST
PEPER
ZOUT

TOMATENSAUS
TOMATENPUREE
ROOM
MARJOLIJN
LEPELTJE SUIKER
SNUFJE ZOUT EN PEPER


Niet vergeten!
Voor halve kilo rijst heb je een halve kilo gehakt nodig.


Kook de rijst en laat deze afkoelen, daarna meng de rijst met het gehakt met zout en peper.(met de hand)

Wat je verder moet doen is een pan kiezen groot genoeg voor de kool. Pel de beschadigde bladeren eraf, snij gedeeltelijk de stam eruit. zet de pan met 1/5 water met zout op het vuur. Wanneer het water begint te koken draai de kool om zodat de blaadjes geblancheerd zijn maar niet gekookt!


Na een paar minuten neem je de kool uit het water, haal de blaadjes los, en laat een beetje afkoelen.

Van de afgekoelde blaadjes snij daar de zenuw af maar zorg dat je de blaadjes niet beschadigd.

Neem een blad en leg deze open in je hand en vul deze met de vulling,houd aan beide kanten 3 cm ruimte. Dit inverband met het dichtvouwen. Dat zie je op die eerste foto.

Neem een hele grote pan en bedek de bodem met de blaadjes die zijn overgebleven die niet gevuld konden worden. Leg de gevulde blaadjes met de opening naar beneden en dicht tegen elkaar aan.doe hier een halve liter water en een schepje zout in. Laat dit  ongeveer 1,5uur zachtjes koken. Neem er dan eentje uit de pan en controleer of deze gaar is.

Dat is een hele fijne en makkelijke maaltijd wat je kunt maken. Is veel, hoef je niks erbij koken want het is compleet :) dus goede maaltijd voor een groot gezien of voor een paar dagen :)


De saus kun je zelf bepalen welke je lekker vindt. We vinden lekker met tomatensaus daarom heb ik de ingredienten van tomatensaus opgeschreven maar als je championsaus lekker vindt dat kan ook.
Kan ook lekker op de pan bakken dan krijg je een krokant korstje - ook lekker! :) of gewoon naturel.


smakelijk :)

zaterdag 20 februari 2016

ijs op banaan basis

Ik wil met jullie een erg makkelijk recept voor ijs delen.
Je hebt maar twee een ingredienten nodig. 

BANANEN STUK 2-3
TAHIN SESAMBREI
BLENDER
:)

Door bevroren bananen te blenderen krijg je een basis voor erg lekkere en gezonde ijsjes, je hebt dan een lekker gladde en vette massa.Je kunt hier verschillende ingredienten toevoegen bijv: chocoladepasta voor chocolade ijs, pindakaas voor pinda ijs, kokosmelk voor kokos ijs, klein kopje koude espresso voor mocca ijs enz enz. Je kunt toevoegen wat je thuis in het keukenkastje hebt staan. Ikzelf had zin in sezam ijs dus heb ik sesam pasta erbij gedaan.


1.Bananen zonder schil en in plakjes gesneden in de vriezer voor paar uurtjes. Ze moeten een beetje harder zijn maar niet te hard. Daarna bananen samen met 3 lepels tahin blenderen paar seconden(kan ook een snufje kaneel poeder erbij). KLAAR :) kan bolletjes ijs van maken, of gewoon rechtstreeks uit bakje eten :) 

Gevulde paprika


Recept gevulde paprika:)


4 PAPRIKA'S 250-300g GEHAKT
2 WORTELS klein stukje KNOL SELDERIJ ZOUT
PEPER
eventueel kruiden wat je lekker vindt

1.Paprika de boven kant snijden als een hoedje, pitjes allemaal er uit
smile-emoticon
2. het vlees samen met de geraspte wortel en selderij en de rest klein beetje aanbraden maar niet helemaal gaar omdat het nog in de oven moet. 3. Dan gaat dit als vulling in de paprika, kun je nog boven op plakje kaas leggen en dan het hoedje erop en dan in de oven, en op 180graden ongeveer 30minuten, maar moet je eigenlijk zelf even in de gaten houden omdat elke oven anders is. De paprika moet niet helemaal zacht zijn. 4. kun je eten met rijst of brood.

Pizza deeg voor frikandel speciaal

PIZZA FRIKANDEL SPECIAAL

Voordat ik dit recept heb gevonden heb ik misschien wel 100 verschillende recepten geprobeerd.
Dit deeg is een makkelijk recept,je kunt naar eigen smaak ingredienten toevoegen.
Voor dit deeg heb je nodig:


500g BLOEM
30g verse GIST/8g droge GIST
350ml LAUW WATER
1 lepel SUIKER
een snufje ZOUT
2 lepeltjes OLIJF OLIE

( voor het deeg kan oregano erbij, basilicum, paprika. Hierdoor krijg je een lekker aparte smaak)
  1. Water, gist olie en suiker samenvoegen in een pannetje en voor ongeveer 10 minuutjes laten groeien.
  2. Daarna de bloem en zout plus eventuele kruiden in een bakje mengen en het water mengsel toevoegen.
  3. Kneed dit tot een stevig deeg. Het deeg is goed als het niet meer plakt aan de handen . Deeg  moet niet te stevig zijn als steen (anders kan deze niet groeien) maar ook niet te slap.  Als je thuis iemand hebt die graag naar de sportshool gaat dan kan die je goed helpen :) 
  4. Zo dit deeg afdekken met een doek (liefst schoon) en op een warme plek neerzetten ongeveer 30-60 minutjes. Deeg moet twee keer zo groot zijn. 
  5. snij het deeg in twee gelijke delen en  maak met je vingers een mooie ronde pizza bodem.
  6. Beleg je pizza bodem met dat wat jezelf wilt. Ik heb gemaakt frikandel speciaal daar voor heb je nodig geraspte kaas als eerste, een groote ui gesneden met blokjes, 5 frikandellen in plakjes gesneden en gebaken, curry en mayo(achteraf erop doen).
  7. oven opwarmen 200-220 graden(gas oven) maar per oven kan verschillen. En bak ongeveer 10-15 minutjes. Bij mij 10 minutjes is ideal. 


SMAKELIJK!